Fællesskab
”Bennys bukser brændte.
Børge råbte – Åh! Børge havde nemlig Bennys bukser på.”
Halfdan Rasmussens ABC havde for år tilbage 50 års jubilæum, og hvem husker ikke de fire herlige linier fra Halfdans ABC: ”Bennys bukser brændte. Børge råbte – Åh! Børge havde nemlig Bennys bukser på.” I en tid med digitale platforme og hurtige beskeder påviser moderne biologi og psykologi heldigvis, at vi alle sammen går rundt med hinandens bukser på, så vi kan mærke, når det brænder på. Bennys bukser, der brænder fortæller derfor også en del af historien om det moderne samfund: Vi skal bare mærke efter på os selv, for så kan vi fornemme, hvordan de andre har det. Det betyder, at vi ikke får det bedste liv ved kun at tænke på os selv, men ved at tænke i solidaritet, åbenhed, balance og andre gode og sunde begreber.
At være elev på Langelands Efterskole kræver noget. Det kræver blandt mange andre ting, at man forstår lige netop Halfdan Rasmussens pointe, for vi ser Bennys brændende bukser som et grundlæggende element i vores arbejde med de unge mennesker på LE. Der er noget ganske grundlæggende i at fortælle og vise, at skønt vi er ubetinget frie, er vi helt afhængige af andre.
HVER MORGEN HAR VI ET MORGENMØDE. INDHOLDET I MORGENMØDERNE ER FORTÆLLINGER, MUSIK, POLITIK, ETIK, KULTUR, KUNST OG LIGNENDE.
En gang om ugen har vi sangtime. Du lærer en masse nye og gamle sange og hører nogen gange historien bag eller om forfatter eller komponist. Her oplever du fællesskabets styrke, når alle synger med.
Her synger vi nogle af de nye sange vi har lært eller nogle af de gode gamle kendte.
Der er fællesmøde en gang om ugen. Her drøfter vi emner fra dagligdagen som har betydning for os alle. Fællesmøde er demokratiundervisning i praksis.
Vi drøfter alt, der har med skolens dagligdag at gøre, og kommer med forslag til forbedringer – vi diskuterer – vi lytter – vi argumenterer – vi deltager – vi blander os – vi stemmer om forslag.
Fællesmødets kompetence er rådgivende og vejledende.
FÆLLESARRANGEMENTER
Vi skaber noget fælles og fællesskabet opstår og bliver levende.
Tirsdag aften får vi indtryk udefra. Vi får besøg af bands, musikere, teatre, efterskoler, højskoler, vi hører spændende foredrag, ser film, laver workshops, åbent Folkehus med besøg af de lokale og meget andet.
Torsdag er det eleverne selv der arrangerer. Vi laver åben scene, leger, laver rollespil, casino, mørkegemme, børnefødselsdag, bryllup, middelalderfest, bål i haven, fodbold/volley turnering.
Fra skolens værdigrundlag:
Mødet mellem individ og fællesskab er centralt i efterskolelivet.
Derfor er ligeværdighed, demokratisk ånd og samtale de klare ledetråde i vort daglige liv med hinanden..