“Dybt Godnat”

Er vores skoletider dybt godnat?

Vi har i løbet af det forgangne skoleår arbejdet sammen bl.a. efterskolen True North, Just Human og Red Barnet for at skabe den bedste sammenhæng i skoledagene. 

Vi skal derfor, på Langelands Efterskole, til at gå i skole, eller rettere sagt, gå i seng på en ny måde. 

Vi oplever hvert år, at de voksnes ambitioner om en tidlig start på dagen kollidere med de unges virkelighed på værelserne. 

En skoledag, der starter kl. 08:00 betyder ofte mange trætte og uoplagte unge. 

Det har en høj pris for de unges læring, trivsel og relationer, samtidig med at forskning i teenageres hjernebiologi viser, at unges døgnrytme er forskudt sammenlignet med voksnes.

Derfor har vi på Langelands Efterskole spurgt os selv, om de aktuelle skoletider er tilpasset de voksnes behov på bekostning af de unges?  

Vi forholder os til fakta, og muligheden for at lade os inspirere af forskning, og hvad andre efterskoler har arbejdet med. 

Vi vil gerne støtte de unge i, at kunne prioritere deres søvn og leve op til de tre råd om en god nats søvn: 

  1. Gå i seng på nogenlunde samme tid.
  2. Stå op på nogenlunde samme tid. 
  3. Sluk mobil, tablet og computer mindst en halv time før sengetid.

Derfor laver vi om på vores morgener og godnat-runden på Langelands Efterskole. 

Det betyder at man som elev på skolen vil møde en start på dagen, der ser således ud: 

08.30: Morgentur – herefter morgenmad  
09.10: Rengøring på områderne 
09.30-9.50: Morgensamling 
10.00: Undervisningsstart 

Den senere start på dagen, giver muligheden for også at kigge på aftenen og hvordan afslutningen på dagen giver en god mulighed for at få sovet de timer, der skal til for, at  få mest muligt ud af et efterskoleophold på Langelands Efterskole. 

Det er bestemt ikke nogen hemmelighed, at digitale enheder som mobiler, pc og  tablets er blevet en afgørende del af specielt de yngre generationers måde at kommunikere på, og de samme teknologier ophæver også grænsen mellem tid og rum, og giver os adgang til uanede mængder af information.  

Når skærmenes kunstige lys rammer øjets nethinde, sendes der signaler videre til hjernen, der både undertrykker produktionen af søvnfremmende nerveceller og hormonet melatonin, samtidigt med at det aktiverer nerveceller, der holder os vågne.

Derfor vil man i fremtiden på Langelands Efterskole skulle aflevere mobilerne i vores mobil-hostel, hvor alle mobil bliver låst inde og opladt natten over. I weekenden må alle på skolen dog have deres mobil, også om natten. 

Dagen på Langelands Efterskole afsluttes derfor på følgende måde: 

22.00: Mobilerne afleveres i LEs mobil-hostel 
22.30: På værelset
23.00: Lyset slukkes 

Vi vil gerne inspirere de unge til at skabe en god balance mellem det digitale liv og søvnen, også ved at anerkende, at det er nødvendigt at kigge på en ændret dagsrytme. 

Vi håber til gengæld, at de vil gå reflekteret og nysgerrigt ind i arbejdet med at skabe en god dag og en god nat for sig selv og deres efterskolevenner.